Follow Us

Sunday, April 27, 2014

Питки със сусам

Днешната рецепта е за вкусни сусамени питки със газирана вода. Тези питки също така за много подходящи за сандвичи или хамбургери.

Продукти за 12 броя малки питки:

500 гр брашно
350 мл газирана вода
2 1/4 ч.л. мая на прах
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4 с.л. меко масло
1 жълтък
1 с.л. зехтин
3 с.л. сусам



Начин на приготвяне:

  1. Маята и захарта се разстварят във водата.
  2. Брашното се пресява със солта, прави се кладенче в средата и се добавя маята и маслото.
  3. Замесва се като се меси в продължение на 10 минути. При нужда се добавя още брашно. Можете да използвате и миксер с купа, в който да замесите тестото, мился че ще ви улесни доста. Тестото ще стане гладко, но все още ще полепва.
  4. Оформете тестото на топка  и го поставете в голяма намаслена купа. Полрийте със прозрачно фолио. Оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си. Обикновенно отнема около 1-2 часа.
  5. Извадете тестото и го разделете на 12 равни части. Оформете топки от всяка от тях и ги портавете в тава  покрита с хартия за печене. Покрийте със фолио и оставете да втасат за поне още половин час.
  6. Загрейте фурната до 200-220 градуса. Препоръчително е да поставите тава пълна със с вода на дъното на фурната. Това ще създате допълнителна пара при печене и питките ще увеличат обема си още малко.
  7. Преди печене ги намажете със леко разбит жълтък, към който сте добавили 1 с.л. зехтин. Поръсете със сусам. (Можете да добавите и макожо семе, или да ги оставите намазани само със жълтък).
  8. Печете за 20 минути , след това извадете и охладете върху решетка.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...