Здравейте!
Тъй като времето започва да се затопля по малко, днес реших да приготвя една от любимите ми пролетно-летни салати от печени тиквички. Рецептата е много проста и лесна за изпълнение, аз я наричам салата, но за някои хора може би това е мезе. За да изпечете тиквичките ви е необходима скара на ток или газ. Печените тиквички са много вкусни, и доста по-полезни от пържените.
Продукти за 2 порции:
4 тиквички
1/4 ч.ч. зехтин (или олио)
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
2 скилидки чесън нарязан на дребно
3 с.л. копър нарязан на ситно
3 с.л. магданоз нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
Тъй като времето започва да се затопля по малко, днес реших да приготвя една от любимите ми пролетно-летни салати от печени тиквички. Рецептата е много проста и лесна за изпълнение, аз я наричам салата, но за някои хора може би това е мезе. За да изпечете тиквичките ви е необходима скара на ток или газ. Печените тиквички са много вкусни, и доста по-полезни от пържените.
Продукти за 2 порции:
4 тиквички
1/4 ч.ч. зехтин (или олио)
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
2 скилидки чесън нарязан на дребно
3 с.л. копър нарязан на ситно
3 с.л. магданоз нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Включете скарата да загрее до 200 С.
- Измийте и нарежете тиквичките по дължина на ленти с дебелина 1 см.
- Напръскайте тиквичките с мазнина (олио или зехтин) преди печене.
- Печете по 2-3 минути от всяка страна, или докато леко се запекат. След това ги преместете в чиния и оставете леко да изстинат.
- В голяма купа смесете олиото, оцета, балсамовият оцет, солта, черният пипер, магданоза и копъра.
- Нарежете тиквичките на по-малки парчета и ги добавете към сместа в купата. Оставете да се мариноват за поне 10 минути.
- Ястието може да се консумира на стайна температура или студено.
No comments:
Post a Comment