Здравейте!
Днес споделям със вас една от рецептите, които най-често използвам за приготвяне не козунак. От тази рецепта се получават 2 малки козунака. Също така предпочитам да използвам олио вместо масло. Надявам се да ви хареса!
Продукти: (За 2 малки козунака)
1 ч.ч. топло мляко
2 1/4 ч.л. мая на прах
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
3.5 - 4 ч.ч. брашно
щипка сол
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. ванилов екстракт
настъргана кора от един лимон
За Намазване смесете:
1 жълтък
2 с.л. олио
1 с.л. мляко
Начин на приготвяне:
Днес споделям със вас една от рецептите, които най-често използвам за приготвяне не козунак. От тази рецепта се получават 2 малки козунака. Също така предпочитам да използвам олио вместо масло. Надявам се да ви хареса!
Продукти: (За 2 малки козунака)
1 ч.ч. топло мляко
2 1/4 ч.л. мая на прах
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
3.5 - 4 ч.ч. брашно
щипка сол
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. ванилов екстракт
настъргана кора от един лимон
За Намазване смесете:
1 жълтък
2 с.л. олио
1 с.л. мляко
Начин на приготвяне:
- Разтворете маята в топлото мляко с малко захар и оставете на страна.
- Разбийте яйцата със захарта и добавете ванилията и лимоновата кора.
- Пресейте брашното и солта в голяна купа.
- Изсипете в купата яйчната смес и млякото с маята.
- Замесете тесто, като постепенно добавяте олиото.
- Оформете тестото на топка и поставете в купа. Покрийте със фолио. Оставете на топло да втаса докато удвои обема си.
- Разделете тестото на 2 части, а всяка от тях на 3 части.
- Изтеглете всяка част на лента с дължина 30 см. Оформете фитили. Сплетете 2 плитки от 3 части и поставете във намаслена тавичка.
- Покрийте с фолио и оставете да втаса за още 30 минути.
- Намажете със разбития жълтък, който сте смесили със 2 с.л. олио и 1 с.л. мляко и поръсете със захар.
- Печете на предварително загрята до 180 С фурна за 25-30 минути.
- Извадете козунаците и поставете да се охладят върху решетка.
No comments:
Post a Comment