Салата Цезар
Както някои от вас може би знаят, рецептата за тази толкова популярна салата се е родила случайно.
След Първата Световна война италианецът Цезар Кардини емигрира в Америка и отваря ресторант в Мексиканският град Тихуана. Той живее в Сан Диего, но работел в мексико заради сухият режим.
Веднъж на денят на независимостта (4-ти юли), ресторантът му се напълнил с хора, а самият той не бил добре подготвен за това. Наложило му се да импровизира и да приготви нещо с продуктите, които имал, а именно - маруля, яйца, зехтин, хляб и сос Уорчестър. Салатата, която той приготвя е доста успешна и остава много популярна и до днес.
Въпреки че в оригиналната рецепта за салата Цезар се използват суров жълтък, аз лично предпочитам да използвам майонеза (която също съдържа суров жълтък). По-късно в рецептата се появява и аншоа, но аз винаги използвам сос Уорчестър, в който има аншоа.
Продукти за 2 салати:
Салата:
2 марули (нарязани на по-едро)
1 ч.ч. крутони (можете да ги приготвите сами)
1/4 ч.ч. настърган пармезан
Дресинг:
2 с.л. майонеза
1 с.л. Уорчестър сос
2 ч.л. Дижонска горчица
1 скилидка чесън (нарязана на ситно или пресована)
1/4 ч.ч. пресен лимонов сок (сокът от 1 лимон)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
3/4 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Дресинг:
За да приготвите дресингът, можете са използвате блендер, или да го забъркате на ръка.
Ако използвате блендер, смесете всички продукти за дресинга, без зехтина и пасирайте до гладка смес. Накрая добавете и зехтина и пасирайте отново за около 1 минута.
Ако нямате блендер, това не е проблем, в голяма купа смасете продуктите за дресинга и разбийте добре.
За да приготвите дресингът, можете са използвате блендер, или да го разбиете на ръка.
Салата:
В голяма купа разбъркайте добре салатата и дресинга, а след това добавете и крутоните и пармезанът.
Можете да добавите и пилешко месо или скариди.
Както някои от вас може би знаят, рецептата за тази толкова популярна салата се е родила случайно.
След Първата Световна война италианецът Цезар Кардини емигрира в Америка и отваря ресторант в Мексиканският град Тихуана. Той живее в Сан Диего, но работел в мексико заради сухият режим.
Веднъж на денят на независимостта (4-ти юли), ресторантът му се напълнил с хора, а самият той не бил добре подготвен за това. Наложило му се да импровизира и да приготви нещо с продуктите, които имал, а именно - маруля, яйца, зехтин, хляб и сос Уорчестър. Салатата, която той приготвя е доста успешна и остава много популярна и до днес.
Въпреки че в оригиналната рецепта за салата Цезар се използват суров жълтък, аз лично предпочитам да използвам майонеза (която също съдържа суров жълтък). По-късно в рецептата се появява и аншоа, но аз винаги използвам сос Уорчестър, в който има аншоа.
Продукти за 2 салати:
Салата:
2 марули (нарязани на по-едро)
1 ч.ч. крутони (можете да ги приготвите сами)
1/4 ч.ч. настърган пармезан
Дресинг:
2 с.л. майонеза
1 с.л. Уорчестър сос
2 ч.л. Дижонска горчица
1 скилидка чесън (нарязана на ситно или пресована)
1/4 ч.ч. пресен лимонов сок (сокът от 1 лимон)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
3/4 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Дресинг:
За да приготвите дресингът, можете са използвате блендер, или да го забъркате на ръка.
Ако използвате блендер, смесете всички продукти за дресинга, без зехтина и пасирайте до гладка смес. Накрая добавете и зехтина и пасирайте отново за около 1 минута.
Ако нямате блендер, това не е проблем, в голяма купа смасете продуктите за дресинга и разбийте добре.
За да приготвите дресингът, можете са използвате блендер, или да го разбиете на ръка.
Салата:
В голяма купа разбъркайте добре салатата и дресинга, а след това добавете и крутоните и пармезанът.
Можете да добавите и пилешко месо или скариди.
No comments:
Post a Comment