Follow Us

Friday, May 2, 2014

Киноа с гъби

Киноата е псевдо-житно растение, което принадлежи към семейство Лободови, ( към което принадлежат спанакът и цвеклото), а не към семейство житни. Тя е известна и като основната храна на инките.
Киноата е сравнително нов продукт за повечето хора, много полезен,който не съдържа глутен и е много богат на протеини. Киноата съдържа фибри, минерали като фосфор и желязо и много аминокиселини.
Заради своите незаменими качества, Организацията на обединените нации е обявила 2013 за Международна година на киноата, а самата киноа за супер храна.
На пазара може да се намери бяла, червена и черна киноа и ястията приготвени от нея са доста атрактивни. Те могат да се консумират както топли, така и студени.
Киноата се вари на не много висока температура в съотношение две към едно.

Днес реших да ви предложа рецепта за киноа със гъби.

Необходими продукти:

1 ч.ч. киноа
2 ч.ч. вода
1 ч.л. масло
300 гр печурки  
3 с.л. захтин
1 ч.л. черен пипер
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. магданоз
1 с.л. Вегета
1 глава лук нарязан на ситно


Начин на приготвяне:

  1. В дълбок тиган сложете киноата, водата и маслото. Оставете да заври, след това намалете огъня до минимум, покрийте със капак и оставете да се вари за около 20 минути, докато зърната абсорбират водата. Оставя се на страна докато изстине малко.
  2. Гъбите се измиват и нарязват на ивици. Запържват се зехтина за 5 докато пуснат вода и след това се добавя лукът. Добавят Вегетата и черния пипер и всичко се пържи докато водата почти напълно се изпари.
  3. Добавя се киноата, лимоновият сок и магданоза и се разбърква добре. Сервира се веднага.

лесна рецепта за киноа с гъби








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...