Днес искам да ви предложа една лесна рецепта, в която можете да използвате останалият ви след Великден козунак. Включила съм и рецепта за сос, с който да сервирате сладкиша, но ви гарантирам, че ще стане много вкусен дори и без сос.
Необходими продукти:
Сладкиш:
1 козунак
4 яйца
3/4 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилия
3 ч.ч. мляко
2 с.л. разтопено масло
3 с.л. орехи (нарязани на дребно)
3 с.л. стафиди (предварително накиснати за 15 минути в уиски)
Сос:
4 с.л. разтопено масло
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.л. портокалов ликьор (можете да го пропуснете)
Начин на приготвяне:
Необходими продукти:
Сладкиш:
1 козунак
4 яйца
3/4 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилия
3 ч.ч. мляко
2 с.л. разтопено масло
3 с.л. орехи (нарязани на дребно)
3 с.л. стафиди (предварително накиснати за 15 минути в уиски)
Сос:
4 с.л. разтопено масло
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.л. портокалов ликьор (можете да го пропуснете)
Начин на приготвяне:
- Нарежете козунака на кубчета. Поатавете в намаслена тавичка или форма за кекс. Разпределете стафидите и орехите равномерно.
- Разбийте яйцата, млякото, захарта и ванилията и изсипете сместа върху козунака. Озтавете да претои за 20-30 минути.
- Изсипете маслото отгоре и печете на предварително загрята до 200 градуса фурна за 30-40 минути.
- Извадете от фурната и оставете да се охлади. През това време пригответе сосът. (Както казах и без сос сладкиша е доста вкусен. В огнеупорна купичка разбийте яйцето и захарта и добавете малсото. Поставете на котлона на водна баня и бъркайте продължително за около 5 минути. Температурата не трябва да е много висока. Добавете и ликьора и махнете от котлона.
- Сервирайте сладкиша леко изстинал, като изсипете малко от горещият сос отгоре и в чинийката.
No comments:
Post a Comment