Follow Us

Sunday, May 11, 2014

Рецепта за фунийки


Днес ви предлагам рецапта за едни от любимите ми сладки- фунийки с крем. Въпреки че изглеждат трудни за приготвяне, на мен обикновенно ми отнема около 3 часа да ги направя, но чакането след сглобяването им за да омекнат ми се струва доста дълго. Първоначално сладките са много твърди и за това трябжа да се изчака поне 24 часа за да попие добре кремът във фунийката. Формичките можете да закупите от магазина или да се опитате да направите сами.
Ето и рецептата:

Продукти за около 24 броя:

Крем:

4 жълтъка
250 гр захар
4 с.л. брашно
1 л прясно мляко
1 ч.л. ванилия
150 гр масло


Тесто:

2 яйца
200 гр захар
150 гр масло (разтопено и след това охладено)
250 мл прясно мляко (на стайна температура)
1 ч.л. бакпулвер
750 гр брашно
допълнително масло за намазване на металните фунийки
разбит белтък за намазване (може и без него)

Можете да украсите сладките със смлени орехови ядки или шоколадови пръчици.


Начин на приготвяне:

Крем

Тъй като сладките се пълнят с охладен крем, предлагам първо да започнете с приготвянето му.
Сложете прясното мляко и половината от захарта на котлона, докато захарта се разтвори и млякото започне леко да завира. Жълтъците се смесват със останалата захар и се разбиват с миксер до побеляване. Добавя се и брашното и се разбива добре. Към тази смес се добавя и около 1 ч.ч. от топлото мляко и внимателно се разбива, за да се разреди леко. На тънка струйка и при непрекъснато разбъркване тази смес се добавя към топлото мляко. Сместа се бърка около 5 минути или докато заври. След това се вари около още 3 минути при непрекъснато бъркане. Добавят се маслото и ванилията, разбърква се добре и се оставя да изстине.


Тесто

Яйцата се разбиват в купа и към тях се добавят маслото и млякото. Брашното се пресява с бакпулвера и се смесва с течните съставки. Замесва се меко тесто, което се разделя на 2 части. Всяка част се разточва на правоъгълник с дебелина 5 мм. (Размерите на правоъгълника обикновенно са около 30 см на 40 см). Изрязват се ленти с широчина 2 см. 
Металните фунийки се намазват с разтопено масло и лентите се навиват спираловидно върху тях, като се застъпват. Можете да ги намажете и с разбит белтък преди печене. Подреждат се в тавичка покрита с хартия за печене или алуминиево фолио, което е леко намаслено.
Пекат се на предварително загрята до 180 градуса фурна до порозовяване, (около 30 минути).
Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат около 3 минути, след което внимателно се отделят от формичките.

Сглобяване

Охладените фунийки се пълнят с охладеният крем с помощта на сладкарски пош с кръгъл накрайник.(Можете да използвате и малка лъжичка за напълване, но ще ви отнеме повече време). Внимателно се подреждат във вертикално положение, за да не изтече кремът. Отворът на на всяка сладка може да се потопи в смлени орехи. Оставят се да престоят поне 24 часа преди консумация, защото първоначално са много твърди.




сладки фунийки с домашен крем

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...