Follow Us

Monday, May 19, 2014

Неаполитанска пица

Неаполитанска-пица-на-пещ-Neapolitan-Style-Pizza-Using-Pizza-Stone
Неаполитанска пица


Почти навсякъде можете да си поръчате пица на днешно време, но типичната Неаполитанска пица на пещ е рядкост. За това реших да се науча как да я правя вкъщи. 

За да приготвите такава пица, близка на вкус до Неаполитанската, ще е необходимо да се сдобиете с камък за пица. Този камък може да се използва за печене както във фурната, така и на газов или грил на дърва и въглища. Фурната (грилът ) се загряват до максимална температура, като предватирелно сте поставили камъкът във на най-долният ред на фурната (или на грилът). Целта е пицата да се изпече, като се образува хрупкава коричка и от долу да се образуват четни кръгчета.

Рецептата за тестото взех от книгата: American Pie: My Search for the Perfect Pizza на Робърт Рейнхард. В тази книга могат да се намерят много различни рецепти за пица, от стари италиански, до рецепти които се изполсват предимно в САЩ.

Брашното, което се използва за направата на тестото е хубаво да не бъде бяло брашно.  Брашното, в оригиналната рецепта е известно в Неапол като тип оо, но ако можете да намерите неизбелено брашно, използвайте него.Тестото е хубаво да се приготви поне 1 ден по-рано.

За разточването на тестото, майсторите на пица в Неапол използват специална техника за въртене на тестото във въздуха. Аз лично опитах да го разточа внимателно с ръце, така че да не се скъса.

За плънка на пицата, можете да изберете каквото си поискате, аз реших да я направя вегетарянска с доматен сос, свежа моцарела и босилек. Също така реших след изпичане да я напръскам с малко захтин и поръся с настърган пармезан и риган.

Ето я и рецептата:


Продукти за 6 малки пици:


Тесто:

5 ч.ч. (около 650 гр) неизбелено брашно
1 3/4 ч.ч. (450 мл) студена вода
1 3/4 ч.л. сол
1 ч.л. мая на прах


Плънка: 

450 гр свежа моцарела
300 гр доматен сос
по 1/8 ч.л. риган за всяка пица
пресен босилех за гарниране
зехтин 
пармезан за поръсване



Начин на приготвяне:



Пригответе тестото 1 ден или поне 5-6 часа, преди печене на пицата.
Смесете брашото, водата, солта и маята. Месете около 10 минути. Можете да използвате машина за хляб или миксер за тесто. 
Съберете тестото на топка и поставете в голяма купа, като пресварително сте намазали стените и със зехтин (олио). Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура, докато удвои обема си.
След като тестото е удвоило обема си го извадете и поставете върху плот поръсен с брашно. Разделете на 6 равни части и оформете топки. Поставете всяка топка в найонов плик и сложете в хладилника за 2 часа. Извадете тестото от хладилника поне 1 час преди да печете пиците. 
Целта на всичко това в тестото да почине, глутенът в него да се развие и то да стане по-еластично.
Върху набрашнен плот разточете кръгове. Сложете повечко брашно, за да може пицата да не залепне. 
Намажете със доматен сос, от горе поставете нарязана моцарела и поръсете с малко риган (по желание).
Внимателно преместете пицата върху камъка и печете за около 20 минути или докато покафенее по краищата. 
Сервирайте пицата топла, като можете да я полеете с малко зехтин, поръсите с пармезан и гарнирате със босилек.





1 comment:

  1. Печене 20 минути??? Е, за какво ни е тогава този камък? Нали идеята е с него да стане като в пещ, тоест бързо.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...