Follow Us

Wednesday, July 16, 2014

Кекс с боровинки

blueberry-coffee-cake-with-sugar-crumb-topping


Този сладък кекс с боровинки е чудесен за закуска или следобедното ви кафе. Много е сочен и мек, а аз също така добавих и трохи от кафява захар, за да го направя и леко хрупкав.
Използвах една от рецептите ми за мъфини с боровинки, но я промених, като добавих още едно яйце и малко кора от лимон и наистина съм доволна от резултата.
Реших да използвам замразени боровинки за тази рецепта, но вие можете да използвате и пресни.


Продукти:

Кекс:

2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
3 яйца
2 ч.л. ванилов екстракт
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. бакпулвер (можете да не използвате бакпулвер, но увеличете съдържанието на содата)
2 ч.ч. боровинки

1 с.л. пудра захар за декорация

За трохите :

 3 с.л. разстопено масло
1/2 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. брашко



Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. Намаслете форма за кекс с олио и поръсете с брашно.
  2. Започнете с приготвянето на трохите, като смесите всички продукти с купа и оставете на страна.
  3. В купа смесете брашното, солта, бакпулвера и содата.
  4. В отделна купа разбийте яйцата със захарта, добавете ванилията, млякото и олиото. Накрая добавете и лимоновата кора, като разбивате с муксер на средна скорост.
  5. Постепенно прибавете и сместа с брашното, като разбиете до хомогенна смес.
  6. Накрая добавете и боровинките, като разбъркате с дървена лъжица или шпатула, но не с миксер.
  7. Излейте тестото за кекса във формата, а отгоре равномерно разпределете и трохите.
  8. Печете на 180 градуса С за около 50 минути, или докато дървена клечка забита излиза чиста.
  9. Изватете от фурната и оставете кекса във формата за още поне около 15 минути и след това внимателно го извадете.
  10. Сервирайте поръсен с пудра захар.


Ето и една лесна рецепта за мъфини с боровинки.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...