Доматена Супа Със Спанак |
Днес реших да ви предложа една много лесна рецепта за доматена супа. Много е подходяща за лятото, също така съдържа и спанак, много богат на витамини. Лятото е сезонът на пресните зеленчуци, така че не би трябвало да имате проблем с намирането на свежи домати и спанак. Но ако случайно не успеете, може да се използва и замразен спанак.
Всъщност името на тази супа е "tomato florentine" или флорентинска супа. Наименованието идва от Френски език, и осначава супа (ястие), която съдържа спанак. Може би ще срещнете и други рецепти за ястия със спанак, които имат "флорентин" (florentin) в наименованието си.
За тази супа ще ви е необходим блендер или пасатор.
Ето я и рецептата:
Време за подхотовка: 10 минути
Време за готвене: 40 минути
За 4 порции
Продукти:
2 с.л. зехтин
1 малка глава лук нарязан на ситно
1 морков нарязан на кубчета
1 скилидка чесън (пресована или нарязана на много дребно)
2 ч.ч. нарязан спанак
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. риган
1 ч.л. босилек
1 с.л. Вегета (може да се използва пилешки или зеленчуков бульон)
4 големи домата обелени и нарязани на кубчета
3-4 ч.ч. вода
1 ч.ч. течна сметана (или мляко)
Начин на приготвяне:
- В тенджера разстопете маслото и запържете лука, докато започне да става прозрачен. Добавете моркова и след това чесъна, и пържете около 3-4 минути на умерен огън, като разбърквате за да не загори.
- Добавете доматите и подправките и разбъркайте добре. Прибавете и водата и оставете супата да ври за около 25 минути, като разбърквате периодично.
- Преместете супата в блендер и пасирайте до хомохенност.
- Изсипете супата обратно в тенджерата и добавете и спанака. Оставете да поври за около 10 минути.
- Прибавете и сметаната , разбъркайте добре и махнете от котлона.
- Сервирайте супата топла.
No comments:
Post a Comment