Pages

Monday, April 28, 2014

Парфе с кисело мляко и малини

Днешната рецепта е за лек и много вкусен десерт с кисело мляко, желатин и малини. Това е вид парфе, желиран крем със пресни плодове, който се сервира студен. Приготвя се във форма за чийзкейк или в чашки за крем. Рецептата съдържа сурови яйца.

Продукти:

3 яйца (белтъците расделени от жълтъците)
4 ч.ч. цедено кисело мляко
5 с.л. пудра захар
1 ч.л. кристална захар
1 ч.л. течна ванилия или 1 пак. на прах
15 гр желатин
1 ч.ч. студена вода вода
2 ч.ч. пресни малини (можете да използвате други плодове)
2 ч.л. кокосови стърготини за поръсване 

Начин на приготвяне:

  1. Желатина се накисва в студена вода докато набъбне, след това се слага на котлона на умерена температура за няколко минути, докато се втечни.
  2. Жълтъците и се разбиват с пудрата захар до побеляване. Добавят се ванилията и киселото мляко. Разбиват се до хомогенна смес. След това се добавя и желатина.
  3. В отделна купа се разбиват белтъците с кристалната захар на сняг. Внимателно се прибавят към млечно-белатиновата смес.
  4. Накрая към сместа се добавят и малините. Цялата смес се изсипва във форма за чийзкейк (може и форма за кекс), която предварително е изплакната със студена вода. Отгоре се украсява с малини и кокосови стърготини.
  5. Покрива се с фолио и се оставя във хладилника за 5-6 часа докато стегне.



Свински пържоли с бира


Здравейте!
Днес ще ви споделя рецепта за ароматни свински пържоли мариновани с бира.
Продукти за 2 порции:

2 бр вратни пържоли
1 ч.ч. бира
1/4 глава нарязан кромид лук
1 ч.л. захтин
2 с.л. нарязан пресен магданоз
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
12 ч.л. кимион на прах
1/2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. оцет

Начин на приготвяне:


  1. Ако е необходимо, начукайте пържолите с чукче.
  2. Посолете със сол и подправете с черен пипер, кимион и червен пипер.
  3. В купа изсипете бирата, прибавете сехтин и оцет. Добавете магданоз и лук.  Потопете пържолите в марината и покрийте с прозрачно фолио. Мариновайте ги поне 30 минути. Ако решите да ги оставите да се мариноват за по-дълго време, поставете ги в хладилник.
  4. Печете на скара загрята до 200 фрадуса за поне 10 минути от всяка страна. Можете да ги изпечете и на фурна в тавичка покрита със алуминиево фолио. Ако предпочетете да ги печете на фурна, времето за печене е около 1 час.




Sunday, April 27, 2014

Питки със сусам

Днешната рецепта е за вкусни сусамени питки със газирана вода. Тези питки също така за много подходящи за сандвичи или хамбургери.

Продукти за 12 броя малки питки:

500 гр брашно
350 мл газирана вода
2 1/4 ч.л. мая на прах
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4 с.л. меко масло
1 жълтък
1 с.л. зехтин
3 с.л. сусам



Начин на приготвяне:

  1. Маята и захарта се разстварят във водата.
  2. Брашното се пресява със солта, прави се кладенче в средата и се добавя маята и маслото.
  3. Замесва се като се меси в продължение на 10 минути. При нужда се добавя още брашно. Можете да използвате и миксер с купа, в който да замесите тестото, мился че ще ви улесни доста. Тестото ще стане гладко, но все още ще полепва.
  4. Оформете тестото на топка  и го поставете в голяма намаслена купа. Полрийте със прозрачно фолио. Оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си. Обикновенно отнема около 1-2 часа.
  5. Извадете тестото и го разделете на 12 равни части. Оформете топки от всяка от тях и ги портавете в тава  покрита с хартия за печене. Покрийте със фолио и оставете да втасат за поне още половин час.
  6. Загрейте фурната до 200-220 градуса. Препоръчително е да поставите тава пълна със с вода на дъното на фурната. Това ще създате допълнителна пара при печене и питките ще увеличат обема си още малко.
  7. Преди печене ги намажете със леко разбит жълтък, към който сте добавили 1 с.л. зехтин. Поръсете със сусам. (Можете да добавите и макожо семе, или да ги оставите намазани само със жълтък).
  8. Печете за 20 минути , след това извадете и охладете върху решетка.



Friday, April 25, 2014

Лимонада с малини

Лятото наближава, и аз ви предлагам рецепта за една лесна, вкусна и много освежаваща лимонада с малини. В предишен пост за рецепта за обинкновенна лимонада, вече споделих моята тайна за домашна лимонада - приготвянето на захарен сироп, и смесването му с лимонов сок. За лимонадата със малини, аз използвам същата рецепта, но прибавям леко смачкани свежи малини. Те придават на напитката много приятен червено-лилав цвят. Преди сервиране можете да изцедите лимонадата, за да не сервирате семките от малините.
Ето я и рецептата:

Продукти:


1 ч.ч. пресен лимонов сок (от 5-6 лимона)
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. пресни малини
3-4 ч.ч. вода за разреждане

Начин на приготвяне:


  1. В дълбок тиган загрейте 1 ч.ч. вода и добавете захарта. Разбъркайте добре и преместете от котлона след като захарта е напълно разтворена. Оставете на страна за да изстине малко.
  2. Прибавете към захарният сироп и лимоновият сок. 
  3. Разредете със студена вода. 
  4. Добавете пресните малини, които предварително сте смачкали леко със вилица.
  5. Разредете със студена вода на вкус. Имайте предвид че малините са кисели и ще придадат по-кисел вкус след като престоят в лимонадата. 
  6. Сервирайте със лед и нарязан лимон.



лимонада с малини

Лимонада

Здравейте!

Сигурна съм , че почти всеки знае как да си направи лимонада. Необходими са ви вода, захар и лимони. Днес ще споделя с вас моята рецепта за домашна освежаваща лимонада.


Необходими продукти:

1 ч.ч. лимонов сок
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
3-4 ч.ч. вода за разреждане



Начин на приготвяне:


  1. Сложете захарта и 1 ч.ч. вода в дълбок тиган. Варете на умерен огън, докато захарта се разтвори напълно във водата.
  2. Свалете сместа от котлона и оставете да изстине.
  3. Изцедете 1 ч.ч. пресен лимонов сок. Ще са ви необходими около 5-6 лимона.
  4. Смесете лимоновият сок със захарният сироп.
  5. Добавете 4 ч.ч. студена вода, или ако е необходимо повече за да разредите лимонадата.
  6. Съхранявайте в хладилник.
  7. При сервиране добавете лед и парченца нарязан лимон.

истинска лимонада

Thursday, April 24, 2014

Салата от печени тиквички

Здравейте!
Тъй като времето започва да се затопля по малко, днес реших да приготвя една от любимите ми пролетно-летни салати от печени тиквички. Рецептата е много проста и лесна за изпълнение, аз я наричам салата, но за някои хора може би това е мезе. За да изпечете тиквичките ви е необходима скара на ток или газ. Печените тиквички са много вкусни, и доста по-полезни от пържените.

Продукти за 2 порции:

4 тиквички
1/4 ч.ч. зехтин (или олио)
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
2 скилидки чесън нарязан на дребно
3 с.л. копър нарязан на ситно
3 с.л. магданоз нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

  1. Включете скарата да загрее до 200 С.
  2. Измийте и нарежете тиквичките по дължина на ленти с дебелина 1 см.
  3. Напръскайте тиквичките с мазнина (олио или зехтин) преди печене.
  4. Печете по 2-3 минути от всяка страна, или докато леко се запекат. След това ги преместете в чиния и оставете леко да изстинат.
  5. В голяма купа смесете олиото, оцета, балсамовият оцет, солта, черният пипер, магданоза и копъра. 
  6. Нарежете тиквичките на по-малки парчета и ги добавете към сместа в купата. Оставете да се мариноват за поне 10 минути.
  7. Ястието може да се консумира на стайна температура или студено.

тиквички


салата с тиквички






Wednesday, April 16, 2014

Козунак

Здравейте!
Днес споделям със вас една от рецептите, които най-често използвам за приготвяне не козунак. От тази рецепта се получават 2 малки козунака. Също така предпочитам да използвам олио вместо масло. Надявам се да ви хареса!

Продукти: (За 2 малки козунака)

1 ч.ч. топло мляко
2 1/4 ч.л. мая на прах
3 яйца 
1/2 ч.ч. захар
3.5 - 4 ч.ч. брашно
щипка сол
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. ванилов екстракт
настъргана кора от един лимон

За Намазване смесете:

1 жълтък
2 с.л. олио
1 с.л. мляко

Начин на приготвяне:


  1. Разтворете маята в топлото мляко с малко захар и оставете на страна.
  2. Разбийте яйцата със захарта и добавете ванилията и лимоновата кора.
  3. Пресейте брашното и солта в голяна купа.
  4. Изсипете в купата яйчната смес и млякото с маята.
  5. Замесете тесто, като постепенно добавяте олиото.
  6. Оформете тестото на топка и поставете в купа. Покрийте със фолио. Оставете на топло да втаса докато удвои обема си.
  7. Разделете тестото на 2 части, а всяка от тях на 3 части.
  8. Изтеглете всяка част на лента с дължина 30 см. Оформете фитили. Сплетете 2 плитки от 3 части и поставете във намаслена тавичка.
  9. Покрийте с фолио и оставете да втаса за още 30 минути.
  10. Намажете със разбития жълтък, който сте смесили със 2 с.л. олио и 1 с.л. мляко и поръсете със захар.
  11. Печете на предварително загрята до 180 С фурна за 25-30 минути.
  12. Извадете козунаците и поставете да се охладят върху решетка.


Великденски Козунак




Козунак

Monday, April 14, 2014

Смути от ягоди, ананас и манго

Здравейте!

Днес ще споделя една много лесна и бърза рацепта за плодово смути. Смути- (на английски "smoothie" означава течна храна. Може да бъде приготвено от различни плодове или зеленчуци, които могат да бъдат замразени или не. Нещо като шейк, който може да замести всяко едно ядене. За да го приготвите ви е необходим блендер.

Необходими продукти за 2 порции:

1 манго нарязано на кубчета и замразено
10 ягоди, нарязани на половина и замразени
1/4 ананас нарязан на кубчета
1 ч.ч. портокалов сок
(Ако обичате сладко можете да добавите 1 ч.л. мед)

Начин на приготвяне:

Сложете парченцата плодове и портокаловият сок в блендер. Пасирайте до получаване на гладка смес. Може да добавите и подладител, след това разбъркайте добре.
Сервирайте веднага. Тази рецепта за смути е подходяща за сутрешна или следобедна закуска, или просто когато се нуждаете от нещо свежо.









Thursday, April 10, 2014

Къпкейкс с моркови

Днес ще споделя с вас една вкусна рецепта за къпкейкс с моркови, много подходящта за пролетта и за предстоящите Великденски Празници.

Необходими продукти:

За 12-14 броя

Къпкейкс:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. настъргани моркови
3/4 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно (хубаво е да бъде пресято)
1 ч.л. ванилия (1 пакетче)
3/4 ч.л сол
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела



За Крема:

2 ч.ч. пудра захар
150 гр крем сирене
2 с.л. масло (на стайна температура)
1 ч.л. ванилия

Къпкейковете са достатъчно вкусни дори без крем, но комбинацията с крем е много вкусна.



Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 175 С. Подгответе форма за мъфини и хартиени кошнички за печене.
  2. Разбийте яйцата и захарта добре и добавете олиото, ванилията и морковите. 
  3. В отделна купа смесете сухите съставки - брашно, сода, бакпулвер, сол и канела.
  4. Сухите съставки се добавят постепеннто към останалата смес, като се разбърква само за да се смесят продуктите.
  5. Тестото се разпределя равномерно в кошничките за печене, като се пълнят само до 3/4 от обема им.
  6. Пече се на предварително загрята до 175 С фурна за около 20 минути, или докато дървен клечка излиза суха от сместа.
  7. Изчаква са 2-3 минути след като се извадят от фурната и след това се изваждат от тавата и се поставят върху решетка за охлаждане.


Ако желаете да ги украсите с крем, ето как се приготвя:

Разбийте добре маслото и крем сиренето с миксер. Пресейте пудрата захар и я добавете постепенно към сместа. Разбийте до получаване на крем. (Не разбивайте прекалено дълго, защото сместа схте се втечни)
Преместете крема в пош и украсете кексчетата.











Friday, April 4, 2014

Козуначени кифлички

Здравейте!

Тъй като Великден наближава, аз реших да споделя моята любима рецепта за козуначени кифлички с мармалад.



козуначени кифлички



Продукти :(За 48 малки кифлички)

2 яйца + 1 белтък (жълтъка се използва за намазване отгоре)
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. топло пряано мляко
2 1/4 ч.л. суха мая
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. лимонов сок
кората на 1 голям лимон
1 ч.л. течна ванилия
4 1/2 ч.ч. брашно
щипка сол

1 бурканче мармалад (аз използвам шипков, също така можете да използвате и шоколад)

1 жълтък + 3 с.л. мляко + 3 с.л. олио се разбиват и се оставят на страна за намазване на кифличките преди печене



Начин на приготвяне:

От посочените продукти се замесва тесто. Можете да използвате и машина за хляб или стационарен миксер с купа.

Тестото се поставя в намаслена и набрашнена купа и се покрива с фолио. Оставя се на топло място докато удвои обема си.  При мен това отнема около 2 часа, но много зависи от температурата на продуктите и на помещтението в което втасва.

Тестото се поставя върху плот покрит с малко брашно и се разделя на 6 топки. Всяка от тях се разточва на кръг с диаметър около 28 см. Кръгът се намазва с олио и се реже на 8 триъгълни сегмента. (Ако желаете кифличките да да по-големи, просто разделете тестото на 4 части, вместо 6).

Върху основата на всяко от парчетата се поставя от плънката и се навива на кифличка, като краищата се подвиват на буквата С.

Кифличките се подреждат върху тава покрита с алуминиево фолио, което предварително е намаслено и напрашнено.

Оставят се да втасат на топло за още половин час.

Намазват се със разбитите жълтък, мляко и олио. Поръсват се със захар.

Пекат се на предварително загрята фурна на 175 С градуса (350 Ф) за около 15-20 минути до златисто. Наблюдават се да не изгорят.




рецепта за козунак