Pages

Wednesday, April 16, 2014

Козунак

Здравейте!
Днес споделям със вас една от рецептите, които най-често използвам за приготвяне не козунак. От тази рецепта се получават 2 малки козунака. Също така предпочитам да използвам олио вместо масло. Надявам се да ви хареса!

Продукти: (За 2 малки козунака)

1 ч.ч. топло мляко
2 1/4 ч.л. мая на прах
3 яйца 
1/2 ч.ч. захар
3.5 - 4 ч.ч. брашно
щипка сол
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. ванилов екстракт
настъргана кора от един лимон

За Намазване смесете:

1 жълтък
2 с.л. олио
1 с.л. мляко

Начин на приготвяне:


  1. Разтворете маята в топлото мляко с малко захар и оставете на страна.
  2. Разбийте яйцата със захарта и добавете ванилията и лимоновата кора.
  3. Пресейте брашното и солта в голяна купа.
  4. Изсипете в купата яйчната смес и млякото с маята.
  5. Замесете тесто, като постепенно добавяте олиото.
  6. Оформете тестото на топка и поставете в купа. Покрийте със фолио. Оставете на топло да втаса докато удвои обема си.
  7. Разделете тестото на 2 части, а всяка от тях на 3 части.
  8. Изтеглете всяка част на лента с дължина 30 см. Оформете фитили. Сплетете 2 плитки от 3 части и поставете във намаслена тавичка.
  9. Покрийте с фолио и оставете да втаса за още 30 минути.
  10. Намажете със разбития жълтък, който сте смесили със 2 с.л. олио и 1 с.л. мляко и поръсете със захар.
  11. Печете на предварително загрята до 180 С фурна за 25-30 минути.
  12. Извадете козунаците и поставете да се охладят върху решетка.


Великденски Козунак




Козунак

No comments:

Post a Comment