Тройно Шоколадова Мус Торта |
Днешната рецепта е за много вкусна торта от шоколадов мус, която не съдържа брашно.
Тортата е наситена с аромат на кафе и шоколад и се топи в устата. Много подходяща за любителите на шоколада.
Състои се от 3 блата -тъмен шоколад с кафе, шоколадов мус и мус от бял шоколад.
Лесна е за приготвяне, но изисква време за подреждане, охлаждане и стягане на отделните блатове.
Използва се форма за чийзкейк с диаметър 25 см.
За 8 порции
Продукти:
Шоколадов първият блат:
6 с.л. (60 гр) растопено масло
200 гр. тъмен шоколад (50% какао)
1 1/2 ч.л. (разстворимо) нес кафе
1 1/2 ч.л. ванилия
4 яйца (жълтъците разделени от белтъците)
щипка сол
1/3 ч.ч. кафява захар
Шоколадов мус - втори блат:
2 с.л. неподсладено какао
5 с.л. топла вода
200 гр. тъмен шоколад
1 1/2 ч.л. готварска сметана
1 с.л. захар
щипка сол
Трети блат - мус от бял шоколад:
1 ч.л. желатин на прах
2 с.л. студена вода
170 гр. бял шоколад
1 1/2 ч.ч. готварска сметана
Начин на приготвяне:
Шоколадов блат:
- Загрейте фурната до 175 С. Поставете скарата за печене в средата на фурната. Намаслете стените и дъното на форма за чийзкейк и оставете на страна.
- На водна баня разстопете шоколада, добавете към него маслото и кафето. Разбъркайте добре. Оставете на страна да се охлади. След това добавете жълтъците и ванилията и разбъркайте отново.
- С миксер разбийте белтъците със солта на сняг. Добавете и кафявате захар и разбийте докато станат на сняг, със запазващи се меки върхове.
- Внимателно, с леки смесващи от дъното движения добавете белтъците към останалата смес, като бъркате с дървена лъжица или шпатула. (Този начин на смесване се нарича folding -фолдинг )
- Сместа се изсипва във формата за печене и се пече за около 20-22 минути на 175 С. След това се изважда и се охлажда на стайна температура.
Втори блат:
- Докато първият блат се охлажда, пригответе шоколадовият мус.
- В макла купичка смесете какаото и топлата вода.
- На водна баня разстопете шоколада и след като изстине за няколко минути се смесете с водата и какаото.
- С миксер разбийте сметаната със захарта и солта за около 1 минута на средна скорост. След това увеличете скоростта и разбийте за около още 2 минути то пухкава стегнатост.
- На части, с помоща на шпатула смесете сметаната и шоколада, с леки смесващи от дъното движения, като внимавате да не спадне обема.
- Внимателно, с голяла лъжица върху напълно изстиланият блат се разстила и вторият блат, като се заглажда за да няма мехурчета.
- Поставете в хладилник за около 1 час за да стегне.
Трети блат:
- Докато вторият блат стяга, пригответе и муса от бял шоколад.
- В малка купичка исзипете студената вода и поръсете желатина.
- Загрейте 1/2 ч.ч. от сметаната и малко преди да кипне добавете белия шоколад. Махнете от котлона и разбъркайте, докато шоколада напълно се разствори.
- Добавете и сместа с желатина и бъркайте до хомогенна смес. Оставене да се охлади на стайна тмпература.
- Докато сместа от бял шоколад се охлажда, разбийте останалата сметана до пухкава стегнатост.
- С шпатула внимателно, добавете сметаната към останалата смес на части, като използвате леки, смесващи от дъното движения.
- Върху вече стегналият втори блат, внимателно изсипете и бяло-шоколадовият мус и загладете отгоре.
- Поставете в хладилник за поне 3 часа, докато и третият блат стегне.
Сервирайте с рендосан шоколад, ядки или пресни плодове.
Тройно Шоколадова Мус Торта Без Брашно |
No comments:
Post a Comment