Pages

Thursday, May 1, 2014

Сладкиш от козунак

Днес искам да ви предложа една лесна рецепта, в която можете да използвате останалият ви след Великден козунак. Включила съм и рецепта за сос, с който да сервирате сладкиша, но ви гарантирам, че ще стане много вкусен дори и без сос.

Необходими продукти:

Сладкиш:

1 козунак
4 яйца
3/4 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилия
 3 ч.ч. мляко
2 с.л. разтопено масло
3 с.л. орехи (нарязани на дребно)
3 с.л. стафиди (предварително накиснати за 15 минути в уиски)

Сос:
4 с.л. разтопено масло
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.л. портокалов ликьор (можете да го пропуснете)

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете козунака на кубчета. Поатавете в намаслена тавичка или форма за кекс. Разпределете стафидите и орехите равномерно.
  2. Разбийте яйцата, млякото, захарта и ванилията и изсипете сместа върху козунака. Озтавете да претои за 20-30 минути. 
  3. Изсипете маслото отгоре и печете на предварително загрята до 200 градуса фурна за 30-40 минути.
  4. Извадете от фурната и оставете да се охлади. През това време пригответе сосът. (Както казах и без сос сладкиша е доста вкусен. В огнеупорна купичка разбийте яйцето и захарта и добавете малсото. Поставете на котлона на водна баня и бъркайте продължително за около 5 минути. Температурата не трябва да е много висока. Добавете и ликьора и махнете от котлона.
  5. Сервирайте сладкиша леко изстинал, като изсипете малко от горещият сос отгоре и в чинийката.





No comments:

Post a Comment